De schilder van de bierkaai

Het begon tot hem door te dringen dat er drie dingen waren die hem ieder voor zich helemaal opeisten: het geloof, de schilderkunst en de liefde. Paulus Potter groeit op in Amsterdam als zoon van de kunstschilder Pieter Potter.
Als Paulus tien jaar is, sturen zijn ouders hem naar oom Wybrandt in Enkhuizen. Daar sluit hij vriendschap met Anna Maartens. Na een halfjaar gaat Paulus bij zijn vader in de leer, maar vader en zoon komen heftig met elkaar in conflict. Uiteindelijk moet Pieter erkennen dat in zijn zoon het meesterschap schuilt waarnaar hijzelf altijd vergeefs heeft gestreefd. Als Paulus jaren later opnieuw naar Enkhuizen gaat, ontmoet hij zijn jeugdvriendin Anna weer. Maar vallen de jaren van afwezigheid zomaar te overbruggen? En kan Anna het accepteren dat de schilderkunst Paulus bij tijden volledig opeist?
Roman over het leven van een kunstschilder in de Gouden Eeuw.  Het boek is het levensverhaal van Paulus Potter, een ontroerende geschiedenis van iemand die moet schilderen en het ook kan. Zijn wil is sterker dan zijn lichaam. Reeds op negenentwintig jarige leeftijd sterft hij. Zijn naam zal blijven voortleven, vooral door zijn bekendste schilderij: De stier van Potter. Het is een boek dat ontroert door de tragiek van een jong kunstenaar. Het boek eindigt met: Ik ga naar hem.

Uitgifte
1978
Uitgever
J.N. Voorhoeve Den Haag
Aantal pagina's
317
ISBN
9789029705523